Zelos muuttaa uuteen osoitteeseen talliremontin myötä. Uuden sivun julkaisuun saakka tämä sivusto on täysin käyttökelpoinen, mutta sen suurempia päivityksiä ei tänne enää tehdä. Talli kokee suuria muutoksia. - Loci, lociness@gmail.com 23.12.2018

Exterminator's Tamara † 10.02.2017

VIRTUAALIHEVONEN
VH15-031-0081
kisannut porrastetuissa


© Franz Venhaus CC BY-ND 2.0

Kutsumanimi:TamaraSäkäkorkeus:169 cm
Sukupuoli:tammaKasvattaja:K. Kyväntö
Rotu:suomalainen puoliverinenOmistaja:Loci, vrl-12679
Syntynyt:18.10.2014 - 12vKoulutusGP - 120 cm

Maahantuoja Alegre

Meriitit ja palkinnot

YLA2 - 27,5 (18+9,5) - 23 (16+7) - 17 - 14 - 4 = 85,5p // 10/2015

KRJ-II - 6 + 41 + 15 + 20 + 15 = 97 p. // 11/2015

Tamara saapui Alegren hevosvälityksen kautta meille tammikuussa 2015. Tuolloin seitsenvuotias tamma ei ollut vielä startannut harjoituskilpailuja isompia kilpailuja kisaajan puutteen vuoksi, joten nyt nuori, taitava tamma oli myynnissä. Koeratsastus suoritettiin Alegren tiloissa, enkä voinut olla ihastumatta Tamaraan, joka jo pelkillä nivelsuitsilla osoitti erinomaista kokoamiskykyään ja esitti hienoja liikkeitään. Eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen kauppa sovittiin, vaikka näin hienosta hevosesta pyydetty summa ei päätä huimannut, lähinnä epäilytti, olinko nyt ostamassa sikaa säkissä.

Luonne

Tamara ei ole mikään mammanmussukkaponi vaan selkeästi lauman johtajatamma, minkä huomaa helposti jo tarharyhmässä. Ihmistä Tamara kuitenkin kunnioittaa, vaikka pomoudesta välillä käymmenkin keskusteluja.

Tamara osaa olla haastava tarhasta haettava aina välillä, tosin parilla herkkupalalla on tämä muka vaikeastitavoitelta neiti aina saatavissa luokse. Tamma haluaisi itse päättää talutettaessa vauhdin ja suunnan, joten varuiksi sillä on käytetty ketjua turvanpäällä, mutta napakan käsittelijän kanssa Tamara kävelee vaikka paalinarussa.

Hoitotoimenpiteissä saa usein varoa omia varpaitaan: tamma tuntuu liikkuvan enemmän kuin tarvitsisi ja varsinkin, jos karsinaan on jo valmiiksi yöheinät tuotu, on taistelu käytävä, ettei tamma niitä koko ajan olisi kurkottelemassa. Tamara ei myöskään osaa varoa kunnolla takajalkojensa liikeratoja, joten suositeltavaa on aina kiertää Tamaran etupuolelta, jo parit potkut ovat tallityöntekijämme saaneet. Kaviotkin usein tuntuvat todella raskailta, mutta ne tamma on onneksi pikkuhiljaa opetellut kantamaan kunnolla itse. Varustuksessa ei sentään ole ollut ongelmia, kunhan kaikki on kohdillaan.

Ratsuna Tamara on haastava, eikä anna mitään ilmaiseksi. Ensimmäiset ratsastuskerrat tamman kanssa on neuvottelua ja opettelua. Tuntuman ollessa suuhun sopivan pehmeä ja aktiivinen pysyy tamma mukavan reippaana eteen, mutta liiallisesta paineesta syntyy herkästi jarrutteluvaiheen jälkeen ikävä vetokisa, jonka saa loppumaan vain antamalla lisää ohjaa. Tamara osaa kantaa isensä kauniisti, kun sitä siltä pyytää ja onkin myös herkähkö pohkeelle, joten tämä tamma on ehdottomasti kokeneiden ratsu. Kouluratsastuksessa on liikkeissä tottumattoman hankala istua suuressa, näyttävässä ravissa. Esteitä Tamara hyppää miellellään, mutta on erittäin tarkka suustaan ja onkin ihme, jos ei ensimmäisillä hypyillä kieltoa tule.

Tamara on kiltti, mutta usein äänekäs matkustaja, joka vaatii usein itselleen matkaseuraa. Jopa lyhyille klinikkareissuille otamme seurahevosen mukaan, muiden hermoja säästääksemme. Kisapaikoilla Tamara osaa käyttäytyä ja uusissa paikoissa vieraileminen on sille jännittävä seikkailu, mikä usein jopa parantaa vielä hieman suoritusta entisestään.

Sukutaulu

Opal's Truman
o-fwb, 167 cm
evm
NB Travers
o-hol, 166 cm
evm
Treivor OGD
o-hol, 163 cm
evm
NB Diazra
t-hol, 168 cm
evm
Frederica
t-dwb, 170 cm
evm
Avrall Fredric
o-dwb, 169 cm
evm
Abanella
t-dwb, 165 cm
evm
NB Tammy
t-old, 164 cm
evm
Opal's Gerald
o-old, 167 cm
evm
Guene Garbon
o-old, 174 cm
evm
Fuqaise
t-old, 163 cm
evm
NB Thalia
t-old, 168 cm
evm
Fortuma Max
o-old, 165 cm
evm
NB Thisva
t-old, 172 cm
evm

i. Opal's Truman on Suomessa ja Saksassa toimivan Opal Warmbloodsin yksi ensimmäisistä suomessa syntyneistä varsoista. Rautiaana syntynyt ihana orivarsa kasvoi komeaksi kimoksi oriksi, joka pärjää erinomaisesti päälajissaan kouluratsastuksessa intermediate II tasolla, minkä lisäksi orilla on useampi sijoitus vaativasta valjakosta. Truman periyttää hieman itsepintaista luonnettaan, mutta ori itsekin on napakan käsittelijän kanssa oikea herrasmies. Trumanilla on reilu kymmenen jälkeläistä, mutta se astuu edelleen.

ii. NB Travers on Holsteinin ja Oldenburgin alueilla tallinsa omistavan NB Sporthorsesin hieno holsteinkasvatti. Musta ori on lähes malliesimerkki hyvästä urheiluhevosesta, jonka hyvät puolet korostuvat monikäyttöisyydessä. Intermediade I tasolle kouluratsastuksessa päässyt ori on myös startannut kenttäkisoja ja estekilpailuja 130 cm tasolla nollatuloksin. Travers ei ole kaunista mustaa väriään periyttänyt kuin parille jälkeläiselleen, mutta varsinkin hienot liikkeet ja tammojen perään huutelu on orijälkeläisille periytynyt ominaisuus. Luonteeltaan Travers on eteenpäinpyrkivä ja helppo käsiteltävä.

iii. Treivor OGD syntyi Odgenhofin siittolassa Saksassa. Komea musta orivarsa osoitti heti hienon luonteensa, joka on periytynyt kaikille orin jälkeläisille. Helposti käsiteltävä ja herkkä ratsastettava Treivor loisti koulukentillä aina Grand Prix tasolle asti. Vaikka koskaan ei voittoa tuolta tasolta irronnut, oli useita hyviäkin sijoituksia. Esteistä treivor ei pahemmin välittänyt vaikka hyvänä päivänä hyppäsikin puhtaasti metrin radan. Treivor lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 24-vuotiaana.

iie. NB Diazra on poikansa tapaan NB Sporthorsesin holsteinerkasvatti. Ruunikko tamma oli hieman hankala käsiteltävä, mutta esteradoilla oikea ruusukehai. Usein jopa 160 cm tasolla sijoittunut tamma osasi myös kouluratsastuksen salat, joten monipuolisesta tammasta on jäänyt hienoja yleishevosia ja yksi upea esteratsukin. Diazra menehtyi kuitenkin ähkyyn 17 vuotiaana.

ie. Frederica syntyi pienessä tanskalaistallissa. Kaunis rautiaankimo tamma on lempeä hellittelykaveri, joka omaa upeat liikkeet kouluradoille. Suomeen tamma muutti nuorena, vaikkakin oli jo ratsukoulutettu ja saanut tanskassa useita voittoja helpoista koululuokista. Suomessa Frederica on kilpaillut kouluratsastuksessa jopa GP-tasolla hyväksytysti, muttei ole kertaakaan sijoittunut. Tamma periyttää kouluratsastustaitojaan, mutta valitettavasti tamman ihana luonne ei ole jälkeläisille periytynyt.

iei. Avrall Fredric oli yksi aikansa suosituimpia tanskalaisia kouluoreja. Rautias ori on jättänyt hienoja varsoja ympäri Eurooppaa. Luonteeltaan Fredric oli rauhallinen, mutta kuitenkin tiesi olevansa ori. Ratsuna hieman haastava, mutta sopivan ratsastajan kanssa upea ilmestys hienoine liikeineen ja reogointikykyineen. Fredric on palkittu useita kertoja Tanskassa ja onkin tanskalaisen puoliverikasvatuksen yksi moderneja kulmakiviä.

iee. Abanella oli pienen tanskalaistallin ruunikonkimo opetushevonen. Lempeäluontoinen tamma jätti maailmaan kaksi varsaa, joista toinen oli ruuna. Laadukas opetusratsu pääsi omistajansa kanssa kisaamaan jopa Prix de Georges tasolle, kuitenkaan koskaan sijoittumatta. Rakastettu hevonen lopetettiin kuitenkin vakavien jalkavammojen takia, jotka tulivat uuden tarhakaverin kanssa johtajuustaistossa.

e. NB Tammy On NB Sporthorsesin kasvatti saksasta. Hienosta suvusta tuleva ruunikko tamma on elämäntyönsä tehnyt siitoshevosena. NB Tammy on periyttänyt upeita liikkeitään useille varsoilleen, joista monet ovatkin menestyneet kansainvälisen kouluratsastuksen saralla. NB Tammy on luonteeltaan haastava käsitellä, mutta ratsastettaessa herkkä.

ei. Opal's Gerald, Opal warmbloodsin nimekäs kouluori, joka kilpaili kansainvälisellä tasolla kouluratsastuksessa. Ruunikko ori oli luonteeltaan hyvin kuuliainen ja rauhallinen. Ori on jättänyt vain vähän jälkeläisiä pienen tiinehdyttämisprosentin takia. Opal's Gerald lopetettiin 26 vuotiaana jalkavaivojen vuoksi.

eii. Guene Garbon on tuntemattomampi, vain yhden astutuskauden käytössä ollut musta ori omasi upean rakenteen ja hienot liikkeet. Ori kilpaili kansallisella tasolla kouluratsastuksessa ja pienissä esteluokissa. Vakavan ratsastusonnettomuuden seurauksena tämä herkkä ja helposti käsiteltävä ori jouduttiin lopettamaan kisakentälle. Guene Garbon jätti vain muutaman jälkeläisen, joille periytti hyvää luonnettaan erinomaisesti.

eie. Fuqaise kilpaili kouluratsastuksessa aina Intermediade I tasolle asti. Kisauransa loputtua ruunikko tamma jäi siitoseläkkeelle, mutta kuoli pian ensimmäisen varsansa synnyttyä. Fuqaise oli luonteeltaan kuuma ratsu, mutta helppo käsitellä.

ee. NB Thalia, kaunis ruunikko koulutamma, joka on kisannut aina PSG-tasolla asti. Kuitenkin kilpaura jäi kesken loukkaantumisten vuoksi ja tamma siirtyi siitoskäyttöön. Thalia on käsiteltäessä ollut hieman haastava, mutta kaikki ovat pärjänneet sen kanssa. Energinen ja herkkä tamma on jättänyt jälkeensä muutamia jälkeläisiä, joista vain NB Tammy on saanut jälkeläisiä.

eei. Fortuma Max tunnettiin kuumana ja komeana mustana orina. Ori kuitenkin esitti kantakirjauksessa parastaan ja pääsikin I-palkinnolle. Kisauransa ori teki kouluratsastuksen parissa Saksassa. Useisiin kantakirjoihin hyväksytty ori jätti jälkeensä lähes sata varsaa, joista lähes puolet ovat päässet jatkamaan sukuaan. Verenperintönä Maxilta on hieman hankala luonne ja upeat liikkeet. Ori lopetettiin 23 vuotiaana, kun orille kehittyneet jalkavaivat pahenivat.

eee. NB Thisva oli NB Sporthorsesin ensimmäisiä kasvatteja. Hyvärakenteinen tamma ei koskaan päässyt kisaradoille, vaikka kantakirjauksessa kävikin. Hyväliikkeinen rautias jätti jälkeensä kahdeksan varsaa, joista vain kaksi ovat jatkaneet sukua. Thisva oli hieman kuumahko ratsastaa, mutta käsitellessä erittäin mukava hevonen. Tamma sai elää aina 29 vuotiaaksi asti kasvattajansa luona, kunnes tämä päätittiin päästää laukkaamaan vihreämmille laitumille.

Jälkeläiset

Tamara on tarjolla jalostukseen.

SukupuoliNimiIsäSyntnytmuuta
tammaMarisoul v.d. ZelosMarsious25.02.2015muuta
OriThemonde v.d. ZelosMarsious25.02.2015muuta
tammaDanielle v.d. ZelosAwdand Dequise04.09.2015muuta
tammaTamari v.d. ZelosPlastoned05.01.2016muuta
KRJ sijoitukset

49 KRJ sijoitusta, joista 9 voittoja

27.01.2015 - Whispering Heaven - GP - 1/15
28.01.2015 - Friesenstal Lycan - GP - 4/30
28.01.2015 - Whispering Heaven - GP - 2/15
29.01.2015 - Whispering Heaven - GP - 3/15
30.01.2015 - Yemene - GP - 2/40
31.01.2015 - Whispering Heaven - Int II - 1/14
31.01.2015 - Whispering Heaven - GP - 2/14
03.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 3/40
04.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 4/40
05.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 1/40
07.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 4/40
08.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 5/40
09.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 6/40
09.02.2015 - Ramya Ranch - GP - 3/40
10.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 2/40
10.02.2015 - Ramya Ranch - GP - 6/40
11.02.2015 - Eucarya Warmbloods - GP - 2/40
12.02.2015 - Eucarya Warmbloods - GP - 6/40
12.02.2015 - Hestia - GP - 4/30
12.02.2015 - Hestia - GP - 3/30
13.02.2015 - Ramya Ranch - GP - 2/40
13.02.2015 - Royan - GP - 1/30
14.02.2015 - Royan - GP - 3/30
14.02.2015 - Royan - GP - 4/30
14.02.2015 - Locin Talli - GP - 3/40
14.02.2015 - Ramya Ranch - GP - 4/40
15.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 2/40
12.02.2015 - Locin Talli - GP - 1/40
16.02.2015 - Wayward Dressage - GP - 3/40
17.02.2015 - Locin Talli - GP - 2/40
18.02.2015 - Hestia - GP - 1/30
20.02.2015 - Hestia - GP - 4/30
23.02.2015 - Hestia - GP - 5/30
24.02.2015 - Hestia - GP - 4/30
24.02.2015 - Hestia - GP - 5/30
26.02.2015 - Erkinheimot - GP - 4/30
27.02.2015 - Hestia - GP - 1/30
28.02.2015 - Erkinheimot - GP - 3/30
28.02.2015 - Hestia - GP - 5/30
01.03.2015 - Erkinheimot - GP - 2/30
02.03.2015 - Erkinheimot - GP - 2/30
02.03.2015 - Zurück - GP - 1/30
03.02.2015 - Locin Talli - GP - 3/30
04.03.2015 - Erkinheimot - GP - 5/30
05.03.2015 - Zurück - GP - 1/30
05.03.2015 - Zurück - GP - 4/30
06.03.2015 - Spiderwick - VaA - 2/40
06.03.2015 - Serellenders - GP - 5/30
07.03.2015 - Serellenders - GP - 3/30
30.10.2015 - Runoratsut - Int II - 12/173 - KRJ-CUP

25.02.2015 - Kaksoisvarsat, kirjoittanut omistaja
Eläinlääkäri oli arvioinut, että terveenoloiset kaksoisvarsat syntyisivät aivan näinä päivinä. Tamara olikin jo osoittanut levottomuudellaan ja kylkiensä näykkimisellä, että pian olisi varsomisen aika. Varsontakamera oli avoinna koko ajan ja h-hetken lähestyessä lähdin itse katsomaan tammaa, jotta pystyisin olemaan varma kaiken sujumisesta. Tamaralta löytyi luonnolliset äidinvaistot ja ensimmäisenä maailmaan pullahti kaunis ruunikko tammavarsa. Pian perästä tuli rautias ori. Jätin tamman varsojensa seuraan ja soitin päivystävälle eläinlääkärille, että tulisi tarkistamaan molemmat varsat. Terveet kaksoset nousivat eläinlääkärin käynnin aikana ja pian molemmat pääsivät juomaan emänsä nisistä tärkeää ternimaitoa.

17.03.2015 - Kevättä rinnassa, kirjoittanut omistaja
Tamara oli nyt asunut Suomessa, oman valvovan silmäni alla jonkin aikaa. Varsat olivat aikapäivää sitten kasvaneet isoiksi. Tallityöntekijämme olivat lähinnä liikuttaneet ja hoitaneet Tamaraa, joten olin päättänyt kuluttaa osan tästä päivästä tammaan. Tamara ravaili innoissaan tarhan portille havaitessaan makupalat, jotka minulla oli. Annoin omenaherkut tammalle ja kiinnitin narun riimuun. Tamara kokeili toki heti, voisikos minua viedä kuin pässiä narussa, mutta huomasi pian, että ei kannattanut.

Kevätauringon paistaessa lämpimänä, suuntasin maastoon. Olin saanut houkuteltua tallityttömme Annan maastoseuraksi toisen puoliveritamman kanssa, joten alkumatkan käyntien ajan kävimme keskustelua tallin arjesta ja hevosista, mitä talliin yleensä kuului. Tamara ei olisi millään malttanut pysyä nahoissaan tutun laukkapätkän tullessa, mutta kuunteli pidätteeni ja pysyi käynnissä.

Loppumatkan kuluessa keskustelun aiheemme siirtyi Tamaraan. Tamma oli toki jo aloittanut etenemisen valjakkokilpailuissa, mutta kolmas varsa olisi mukava saada tammasta. Olin tallilla esitellyt Tamaran sulhasehdokkaita, mutta päätöstä ei oltu vielä tehty. Annan mielestä seuraavaa varsaa kannattaisi vielä odottaa, vasta valjakkosijoituksia ollessa enemmän etsittäisiin mukava valjakko-ori.

Käyntilenkin jälkeen hoidin tamman takaisin tarhaan. Jopa meidän klipatut kilpurit olivat jättäneet takit tallin nurkkaan, mutta takatalven uhan takia ei vielä niitä oltu varastoitu täysin.

04.09.2015 - Varsomista, kirjoittanut omistaja
Tamara oli nyt toista kertaa jo tiineen, odottettavissa olisi rautias varsa, kerran isäorikin on rautias. Tamaran olin astuttanut omalla hienolla kouluorillani, Demolla ja tamman kantoaika olikin sujunut ongelmitta. Tamara esitti tapansa mukaan ajoissa varsomisen merkkejä ja varsomiskameraa oli joku koko ajan pitämässä silmällä.

Itse unettoma yön jälkeen saavuin kahvikupin kanssa vahtivuoroon. Tallin paperihommia tehdessäni en enää joka hetki vilkuillut kuvaruutua. Yllätyin, kun huomasin pienien jalkojen työntyvän ulos. Kahvikuppi ja paperit saivat jäädä niille sijoilleen, kun suuntasin kiskomaan saappaita ja takkia päälleni.

Päästyäni talliin asti ja loisteputkien välähdeltyä täyteen tehoonsa, huomasin kasan ruskeita pitkiä jalkoja Tamaran karsinassa. Piirtopäinen varsa katseli uteliaana ympärilleen ja haki jalansijaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Tämä parivaljakko saisi jäädä hetkeksi kahdestaan karsinaan.

Aamulla muut hevoset oli saatu ulos ja pikku tamma otti ensimmäisiä haparoivia seisomaan nousemis yrityksiään usein. Viimein yritys palkittiin ja pari haparoivaa askeltakin onnistui. Eikä aikaakaan, kun Tamara rohkeasti opasti varsansa nisälleen tärkeää ensimmäistä maitoannosta varten.

Eläinlääkäri kävi myöhemmin tarkistamassa molemmat, Tamaran sekä sen varsan ja totesi molempien olevan terveitä. Vielä tämä tammavarsa tarvitsisi itselleen nimen, mutta eiköhän se pian se senkin saisi.

28.12.2015 - Mammalomalainen, kirjoittanut omistaja
Kantavana oleva Tamara oli nyt jäänyt kokonaan mammalomalle. Steppaileva tamma odotti käytävällä kärsimättömänä, kun selvittelin sen suitsia ja lämmitin kuolaimia. Kyllähän Tamara taas rauhoittui, kun pujotin ohjat kaulalle ja tarjosin kuolaimia. Tamara avasi suunsa ja pujotin kuolaimet suuhun. Vedin otsahihnan korvien ylitse ja siistin harjan. Soljet saatuani kiinni otin hanskani ja lähdimme ulos. Ulkona oli ankeaa, vaikka oli jo joulukuun loppu. Pakkasta oli noin 10 astetta ja maa oli jäätynyt. Lumesta ei ollut tietoakaan. Suuntasimme laidunten ympäri vievälle polulle, jota seurasimme. Tamara oli yllättävän rento, ja katseli maailman menoa välillä pysähdellen. Meita vastaan tuli yksi tallityöntekijämme yhden suomenhevosemme kanssa ja Tamara hörisi iloiset tervehdyksensä tälle. Meillä jo monta vuotta ollut kaunis rautias tamma oli kyllä koko painosa arvosta kultaa. Neljäs jälkeläinen olisi tulossa, upeat kisatulokset Grand Prix luokista ja laatuarvostelupalkinto. Tämä hieno hevonen käveli loimitettuna kanssani kiltisti talliin. Suitsien riisumisen ja toppaloimituksen jälkeen Tamara pääsi takaisin tarhaansa, eikä aikaakaan, kun parhaalta heinäkasalta oli häädetty kaikki muut. Naurahdin tammalle ja jatkoin matkaani.

05.01.2016 - Varsomista, kirjoittanut omistaja
Tamara oli astutettu komealla Plastoned orilla, joten odotimme hienoa varsaa syntyväksi. Ultraus näytti tammavarsaa, jota odotimme innolla. Tottunut tamma oli nyt ensimmäistä kertaa ilman varsomiskameraa varsomassa, mutta yllätyksenä ei ollut pieni tammavarsa aamulla karsinassa. Rohkea varsa oli jo seisaallaan ja hoiperteli pitkien koipiensa kanssa uteliaana katsomaan ensimmäisiä tallityöntekijöitä. Kaunis pikku tamma ja tämän emä saivat viettää ensimmäisen, hyvin kylmän päivän sisällä seurannassa. Eläinlääkäri kävi tarkastamassa molemmat, eikä taaskaan mitään sanomista ollut. Pitkän miettimisen jälkeen päädyimme tammavarsan nimen kanssa päätökseen: Tamari.

24.01.2015 - kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään me pääsimme valmentautumaan ruotsalaisen Anette Petersonin johdolla. Alkuverryttelyt suoritimme itsenäisesti muiden ryhmäläisten kanssa, jotta itse valmennukseen jäisi enemmän aikaa. Verryttelyksi tein avotaivutuksia, jotka yleensä toivat tamman hyvin kuulolle. Tamara vaikutti kuitenkin tavallista omapäisemmältä, joten vaihtelin tehtävää myös sulkutaivutuksiin ja erilaisiin siirtymiin.

Valmennuksen ensimmäinen tehtävä oli passage: Anette otti meidät vuoronperään henkilökohtaiseen käsittelyynsä ja pyysi tekemään itsenäisiä kokoamisharjoituksia sillävälin. Olimme kolmen ratsukon ryhmässä toisena vuorossa, joten olin jo saanut tammani hyvin kuulolle. Anette kehui Tamaran passagea ja opasti minua myötäämään ajatuksen enemmän, koska liike ei ollut tarpeeksi eteenpäinvievä. Pian pääsimme ansaitulle kävelytauolle, minkä jälkeen jatkoimme piaffen hiomiseen. Tällä kertaa valmentaja ohjasi meidät kaikki suorittamaan tehtävää samanaikaisesti. Passagesta siirryimme viideksi sekunniksi piaffeen jokaisen kirjaimen kohdalla. Tamaran piaffe liikkui eteenpäin, joten Anette käski kiinnittämään siihen huomiota. Kun kaikkien ryhmäläisten piaffet olivat sujuvia, pääsimme laukkatyöskentelyyn. Ensin ratsastimme keskiympyrällä laukkaa eteen ja lähdimme pikkuhiljaa kokoamaan. Anette pyysi usein minua ratsastamaan Tamaraa enemmän eteen. Lopulta tasapainoinen laukka löytyi ja loppuun otimme kaikki uraa pitkin muutamia laukanvaihtosarjoja.

22.03.2015 - kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Kouluvalmentaja Tanja Hyötyläinen oli tulossa pitämään lähes naapurissamme sijaitsevalle tallille kouluvalmennusta, joten kyselin heti tiedon saatuani valmennuksen yhteyshenkilöltä mahdollisuutta yksityisvalmennukseen. Sain kuin sainkin yksityisvalmennuksen ennen muita ja nyt sitä istuttiin Tamaran selässä alkuverryttelyssä.

Tanja keskittyi pääasiassa siihen, miten hevoseen vaikutan pienimmilläkin painon muutoksilla, myötäämisellä ja myötäämättömyydellä. Tanja kehui yhteistyötämme, olin selvästi ratsastanut tätä haastavaa tammaa paljon ja tiesin, miten se mihinkin reagoisi. Kuitenkin eleeni olivat ehkä turhan suuria. Alkuun keskityimme yksinkertaisella, ravissa ympyrän isommaksi ja piemmäksi ratsastamisella pohkeideni käyttöön. Alkuun ympyrä ei pienentynyt, mutta Tanja kehotti muistuttamaan kevyesti raipalla, että lisääntynyttä painetta tulee väistää. Pian ympyrät tuntuivat kasvavan lähes ajatuksen voimalla.

Seuraavaksi oli tarkoituksena ratsastaa ravilisäyksiä ja kokoamisia pelkän istunnan avulla. Kaikessa oli hieman hitautta alkuun, mutta loppua kohden lisäys tuli teräväksi ja kokoaminen nopeutui ja tasapainottui, eikä kankeen tarvinnut koskea lainkaan. Seuraavaksi jatkoimme käynti-laukka-käynti siirtymiin. Lyhyen sivun keskellä nousee laukka, seuraavasta kulmasta kokorataleikkaa ja uralla siirtyminen takaisin käyntiin ja uuden laukannoston valmistelu. Alkuun Tamara ei meinannut siirtyä takaisin käyntiin, joten Tanja opasti hieman käyttämään terävämmin kuolamia. Seuraava käyntiinsiirtymä oli huomattavasti sujuvampi, vaikka vain ajattelin pikkurilliäni.

Loppuun Tanja kehui kehitystäni. Tamara tuntui toimivan ajatuksen voimalla, eivätkä apuni enää olleet havaittavissa. Pidin myös Tanjan tavasta ilmaista asiat, joten harkitsin hänen kutsumista omalle tallilleni joku kerta.

17.10.2015 - kouluvalmennus, kirjoittanut felissa
Saavuin Zelosiin valmentamaan Locia ja hänen osaavaa puoliveritammaansa Tamaraa. Aiempien puheiden perusteella tiesin Tamaran vähän haastavaksi tammaksi, joka ei antaisi mitään ilmaiseksi. Maneesiin saavuttuani huomasin tamman olevan hankalalla päällä ja Locilla oli sen kanssa selkeästi ongelmia. Muistutin Locia pysymään rauhallisena ja pitämään tuntuman pehmeänä. Pikkuhiljaa Tamara rauhoittui ja alkoi liikkua reippaasti eteenpäin sivuhyppyjen sijaan. Tänään ohjelmassa olisi piaffe-passage-piaffe –siirtymisiä. Loci lämmitteli tamman kanssa vielä hetken, ennen kuin pyysin häntä ratsastamaan noin kymmenen askelta piaffea. Tamaralla oli todella näyttävät askeleet ja melkein unohdin roolini valmentajana kun jäin ihastelemaan ratsukkoa. Seuraavaksi pyysin passagea, jonka ratsukko suoritti todella hyvin. Lopulta oli siirtymisten aika, tamma oli aluksi hieman hämmentynyt. Loci sai pidettyä kuitenkin avut pehmeinä ja selkeinä, jolloin tamma tuntui muistavan, että tämä olikin tuttu juttu. Pienen hienosäädön jälkeen kehuin ratsukkoa ja annoin luvan loppuverryttelyyn.

Tämä on virtuaalitalli!
Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © Sarah Macmillan (lisenssi)
Muut materiaalit© Zelos, jollei toisin mainittu